четвер, 9 лютого 2017 р.



Що таке еміграція, та які її основні причини ?

           Емігра́ція (лат. emigratio — «виселення», «переселення») — вимушена чи добровільна зміна місця проживання окремих груп людей, переселення зі своєї батьківщини, країни, де вони народилися і виросли в інші країни.

       Причини виїзду українців за кордон різні:

  • задля поліпшення житлових умов, придбання необхідних товарів повсякденного вжитку;
  • накопичення коштів для оплати навчання дітей у вищих навчальних закладах, створення власного бізнесу або розвитку своєї справи;
  • мотиви нематеріального характеру (побачити світ, здобути певні 
  • трудові навички, поліпшити знання мови тощо 


Міграція в Україні факти і цифри

Економічні диспропорції між регіонами України є значними. Наприклад, дохід на душу населення в Донецькій області становить 683долари США (за результатами першого кварталу 2011 року), що на 20% вище ніж середній дохід по Україні (550 дол. США) , у той час як дохід в Чернівецькій області 352 дол. США був на 37% нижчим від середнього.

Близько 3млн. українських мігрантів щорічно привозять до України 7 млрд. доларів, що майже дорівнює обсягу прямих іноземних інвестицій та майже у 8 разів вище за зовнішню допомогу для розвитку України. Сума приватних грошових переказів, що надійшли в Україну в 2012 році, оцінюється в 7,5 млрд. доларів, що стоновить 4% ВВП в томуж році.
  2001 року спостерігається постійне збільшення обсягу грошових переказів в Україну за винятком 2009 року. Україна отримує найбільшу частку грошових переказів від мігрантів, які проживають в Росії, США, Німеччині, Греції, Італії, Великої Британії, але не лише трудові мігранти здійснюють перекази, а й члени української діаспори закордоном




Негативний вплив міграції
  • Втрата Україною іноземної валюти, що вивозиться емігрантами
  • Уповільнення темпів розвитку науково-технічного прогресу в зв’язку з міграцією українських вчених закордон
  • Використання наших громадян закордоном на низько кваліфікованих, важких роботах зі шкідливими умовами праці
  • Висунення економічних і політичних претензій до нашої країни в зв’язку зі збільшенням нелегальної трудової міграції українців
  • Тривала відірваність трудових мігрантів від родини

Місця роботи українців закордоном

Лише деякі мігранти за кордоном можуть знайти роботу відповідну їх рівню кваліфікації, проте більшість незалежно від рівня освіти працює, на низько кваліфікованих робочих містях. У зв’язку з невідповідністю навичок мігрантів та роботу яку вони виконують, така трудова міграція може бути названою «відтік інтелектуалів»
Ця невідповідність стає очевидною проаналізувавши дані про сфери працевлаштування мігрантів з іх рівнем освіті.

Там доведеться працювати у теплицях, доглядати тварин на фермах. Зарплата на рівні 600-800 доларів. Поляки вже готові до такої хвилі міграції. Їхні громадяни, які мають освіту, їздять працювати в Німеччину й Австрію, де зарплата вдвічі вища, а саме некваліфікованої робочої сили бракує”

Польська мрія

За даними Держстату, на кінець 2016 року в Україні жило близько 17,4 млн людей працездатного віку. При цьому рівень безробіття — близько 9,4% або 1,7 млн осіб.

Пошуки роботи для представників багатьох професій можуть тривати роками. Часто необхідних вакансій просто нема. Чим менший населений пункт, у якому живе людина, тим складніше їй знайти прийнятну роботу, не кажучи про пошук місця роботи з найкращою зарплатнею та умовами праці.

Статистика Державної служби зайнятості показує, що у селах рівень безробіття ще вищий — 10,4% або майже 600 тис осіб працездатного населення. Ті, що знайшли роботу, навряд чи насолоджуються плодами своєї праці. Статистика Мінфіну показує, що середня зарплата в Україні становить 5 406 грн або близько 190 євро.

При цьому середня зарплата вираховується середнім арифметичним. Це означає, що існують люди, які заробляють набагато менше. Таких, за даними Держстату, чимало. Майже 500 тис осіб в Україні отримують зарплату, меншу за мінімальну. Ще 1,9 млн осіб заробляють 1147-1500 грн.

Тимчасом рівень зарплат в сусідніх країнах значно перевершує наш. У Румунії середня зарплата становить 395 євро, в Угорщині — 497 євро, у Чехії — 702 євро, у Словаччині — 745 євро, у Польщі — 750 євро. Зростаючі економіки вимагають приросту робочої сили, і нестачі робочих місць там не спостерігається.

Українська міграція в Польщу стала настільки масовою, що там зняли комедійний серіал про нелегку долю українських робітниць, які приїхали до Варшави на заробіток. Серіал став одним з найпопулярніших шоу на польському телебаченні.

Тимчасом Союз підприємців Польщі відзначає, що зростання кількості мігрантів з України принесло польському бюджету майже 2 млрд євро за рік — сума, яка більш ніж удвічі перевищує третій транш Україні від МВФ.







 









 







































Немає коментарів:

Дописати коментар